Recepty na čínská jídla z výpravy do Nového Města nad Metují

Jarní zeleninové závitky

20 ks rýžového papíru, 2 hrnky nastrouhané mrkve, 4 hrnky bílého zelí, sójová omáčka, koření na Čínu, solamyl, olej

POSTUP PŘÍPRAVY

  1. Nastrouháme mrkev a nakrájíme zelí.
  2. Na pánvi rozehřejeme olej a orestujeme zeleninu do měkka.
  3. Zeleninu ochutíme sójovou omáčkou a kořením na Čínu.
  4. Smícháme si jednu lžíci solamylu se dvěma lžícemi vody.
  5. Rýžový papír si dobře namočíme, poklademe na něj náplň a vytvoříme závitek, který slepíme pomocí vody a solamylu.
  6. Rozehřejeme si olej a závitky smažíme do zlatova.

Kuřecí Čína se zeleninou a nudlemi (17 osob)

2 kg kuřecí prsní řízek, 10 lžiček kari, 4x červená paprika, 5x mrkev, ¾ čínského zelí, 1x pórek, 1x cibule, 1 kg čínských nudlí, arašídy

Omáčka: 5 lžic octa, 1 l studená vody, 10 lžic sójové omáčky, 10 lžic cukru krupice, 10 lžiček solamylu – popřípadě dochutíme: pepř, sůl

POSTUP PŘÍPRAVY

  1. Zeleninu nakrájíme na nudličky (papriku, mrkev, zelí, cibuli), pórek na kolečka.
  2. Zprudka opékáme na rozpáleném oleji nejprve pórek a cibuli a pak přidáme zbytek zeleniny. Po chvíli zeleninu přikryjeme pokličkou a dusíme do měkka.
  3. V hrnečku si rozmícháme suroviny na omáčku – solamyl s cukrem, octem, sójovou omáčkou a vodou.
  4. Důkladně rozkvedláme, pak přilijeme k zelenině a promícháváme, dokud omáčka nezhoustne.
  5. Pokud by byla omáčka příliš hustá, přilijeme vodu nebo naopak. Když bude moc řídká, rozkvedláme ještě trochu solamylu s trochou vody a přimícháme.
  6. Kuřecí maso nakrájíme na stejně velké kousky a posypeme kari kořením a pepřem a promícháme.
  7. Na jiné pánvi zprudka osmažíme do červena, přidáme hotovou omáčku se zeleninou a prohřejeme.
  8. Podáváme s uvařenými čínskými nudlemi a arašídy.

Tapiokový pudink (17 osob)

500 g tapiokových perel, 2 l mléka, 10 lžic cukru, 2 mandarinkové kompoty, jahodový kompot, broskvový kompot.

POSTUP PŘÍPRAVY

  1. Tapiokové perly si na 12 hodin namočíme do 2 l vody.
  2. Slijeme vodu a tapiokové perly přendáme do hrnce, kde je zalijeme mlékem a šťávou z kompotů.
  3. Přidáme 10 lžic cukru a za občasného míchání vaříme, doku pudink nezhoustne a perly nejsou průhledné. Pak přidáme pokrájené mandarinky a jahody a zamícháme.
  4. Pudink rozdělíme do hrnků.
  5. Nakrájíme broskve a ozdobíme jimi pudink.

Napsat komentář